A nagy blog

De nemcsak nagy dolgokról...

Egy az egy ellen, máshogy nem lehetséges a Fideszt legyőzni

P 06:19, 0 2019. szeptember 20. - Kötvény Jakab

2010-ben egy, a szocialisták által vezetett előző kormánnyal szembeni harag-hullám  engedte meg a Fideszt nyerni egy két-harmados többséggel a parlamentbe, a szavazatok csak 53%-al.¹

The Economist (August 31st–September 6th 2019)

Hont András az előző heti HVG-ben írja, hogyha nem sikerül a önkormányzati választás, akkor valami új receptet kell kitalálniuk az egységesülés, összefogás helyet, sajnálatos módon, azt nem írja, mit. Akkor Magyari Péter cikke reményeket fűz az ellenzéki egységhez, de biztosra nem mer menni.

Az Economist cikke alapján biztos vagyok benne, hogy Magyarországon egynek kell megküzdeni az eggyel. Ez lehet egy teljes ellenzéki koalíció. Vagy egy ellenzéki párt, vagy max. két párt koalíciója bekebelezi a többi ellenzéki párt szavazóit, esetleg  az értékesebb politikusait is. Már az előző, arányosabb választási törvény is az ellenzéki töredezettsége két-harmados Fidesz többséghez vezetett.

A jövőben elkerülhetetlen, hogy egy vagy két ellenzéki párt egységesítse az ellenzéki szavazókat, mert a jelenlegi ellenzéki összefogás, egység aligha tud közösen kormányozni. Az általam felvetett alkotmányozó parlament hibája az, hogy hiába iktatják vissza a 2010 előtti választási törvényt, a Fidesz ismét 2/3-al nyerhet utána, vagy pedig a 2022-es alkotmányozó parlamentnek olyan választási törvényt kell írnia, ahol nagyon nehéz 2/3-ot szerezni, miközben gondolni kell arra, hogy egy kormány képes legyen kormányozni is, de ne legyen teljhatalma.

A KESMA létezésével, ami az Economist szerint 476 médiát foglal magába, aligha várható, hogy a Fidesz támogatottsága összeomlik, bezuhan, törpe párttá válik, mert mindenhol az ő üzeneteiket hangsúlyozzák.

Nem nagyon figyelem a külföldi híreket, de én azt látom, hogy egy modern kori demokrácia csak is politikai váltógazdaságban működik. Így volt Németországban, Franciaországban, és az Egyesült Királyságban is. (Ott a liberálisok voltak a mérleg nyelve.) Donald Trumpnak is sokkal kevesebb hatalma van, mivel nem omlottak össze a Demokraták, nem töredeztek szét, működik a politikai váltógazdaság.

2019. október 13-án gyakorlatilag egy az egy ellen lesz. Reméljük, lesznek sikerek is, aztán majd látjuk, hogy esetleg egy DK-Momentum, vagy egy Jobbik-LMP, vagy bármiféle új párt magába olvasztja az ellenzéket.

¹In 2010 a wave of anger at the previous Socialist-led government allowed Fidesz to win a two-thirds majority in parliament with just 53% of the vote.

A bejegyzés trackback címe:

https://anagyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4915135472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden ballib bérretteg 2019.09.20. 16:29:37

A lénnyeg hogy az MSZP-s és DK-s elkúrókat mindenhol meg kell büntetni, és buktatni.
A többi közül válaszd azt, aki szinpatikusabb ! ;)

lenörd hofstadter 2019.09.20. 17:34:47

Ennél ócskább fideSS kampánycikket már rég olvastam.
Ne aggódj pajtás, ahol pofa van a pofa ellen, ott a fideSStetveid 20-30 %-a már lófaszt sem ér.
Ha nincs olyan kollaboráns féreg mint az LMP és a momentum akik a fideSS szekerét tolták az előző választáson, akkor bizony ha csak kettőből lehet választani akkor a mocskos féreg tolvajaid mennek a süllyesztőbe és végre eltűnik a fideSSkomcsi társadalom a pöcegödörben, ahová valók.

nemecsekerno_007 2019.09.20. 20:18:49

A XXI századi Momentum fő arca épp most pacsizott az MSZP-s Botkával. Ez lenne a jövő?!?!
Nekünk tényleg a legalja jutott az ellenzékből is...

Brix 2019.09.20. 20:35:43

Már règen rá kellett volna jönni, hogy a "Fidesz- rendszerváltáskor "a konszenzusos demokrácia jellemzőit kivettèk a rendszerből ( második forduló eltörlèse, győzteskompenzáció, egyèni körzetek súlyának a megnövelèse...Helyette , az ósdi, elavult " westminsteri" iranyba mentek, ahol nem lètezik az arányosság, szinte, " a győztes vigyen mindent" elve uralkodik ....A jó követendő pèlda a világ legjobb , modern demokraciái lettek volna : Svájc , Hollandia, Svèdorszag, Finnország - ahol virul az arányosságon alapuló konszenzusos demokrácia- egyúttal a legjobb országok is egyben ami az átlagember èletlehetősègeit illeti, nem pedig egy több száz èves elavult modell...Nálunk ez a torz választási rendszer sikeredett ki, ahol nem jön ki a matek maskèpp, ha váltani akarnak, csak ha kèt nagy párt van a porondon...A Fidesz zseniálisan kifundálta a modernkori autorkráciahoz legjobban illő választási rendszert.." Összefogni nem lehet ,mert az összefogók arányosan elvesztik a kampány pènzüket, utólag meg mèg úgysem, nincs második forduló...3-4 kisebb párt hiába álmodozik, ez nem az a rendszer, amiben van mozgastèr...Ha meg bármi "rendellenes" törtènik, akkor ott vannak a " független hatalmi" ágak : Polpot Pèter- legfőbb ügyèsz, Handó Tünde, Szász Kari , ès a bajszos szar...Mindenki az állampárt volt tagja ,a " független" hatalmi ágakban.... 90%- ban biztos vagyok benne , hogy Orbánt , a saját rendszerèben , bèkès eszközökkel nem lehet megverni!

Kötvény Jakab 2019.09.20. 21:15:27

@Brix: Érdekes komment.

Nem kötekedni akarok, de kifejtenéd, hogy miképpen vesztik el a kampányt pénzt az összefogók? Vagy most ironikusan az igazságtalan ÁSZ bírságokra gondolsz?

(Ha jól emlékszek, ha valakik összefognak, akkor nem 5%, hanem 10%-ot kell elérniük az országgyűlési választásokon, és annyiszor 5%, ahány párt fog össze. )

sírjatok 2019.09.20. 22:14:08

@Brix: "90%- ban biztos vagyok benne , hogy Orbánt , a saját rendszerèben , bèkès eszközökkel nem lehet megverni! "

Hát úgy, hogy 50+ % szavaz rá, úgy nem hogy a saját rendszerében, de a világ egy rendszerében sem lehet megverni. Ez van, tetszettek volna nem elkúrni.

Brix 2019.09.20. 22:47:54

@Kötvény Jakab: Az egyèni jelöltekre jutó kampánypènzt veszítik el , arányosan ... Pl ha nègy párt lèp szövetsègre ès arányosan osztoznak az egyèni körzetekben az indulás jogán, akkor negyed annyi kampánypènzhez jutnak...A kampanykeret mèg akkor sem elèg, ha kimaxolják , de úgy meg főleg nem, ha összefognak...

Brix 2019.09.20. 22:58:31

@sírjatok: A 70% szavazatai joggal rendelkező magyar 49,2 %- a szavazott a Fideszre, pontosabban...Ez valóban szèp eredmèny ,több mint amit Hitler összehozott, anno, neki csak 46-47 % - volt a legjobb eremènye...A Magyar Szocialista Munkaspártot meg mindig nem előztèk meg, de jól haladnak...Az ilyen "nagy" győzelmek , a legtöbb esetben mindig a társadalom eltorzulásat a plurális demokrácia válságát jelzik...Nálunk a kvázi egypárti rezsim hatèkonyságát...